Plukkfangst

Arktisk selfangst utgjør den andre hovedkategorien av fangstutstillinger. Med de lange tradisjoner som Tromsø har bak seg, når det gjelder selfangst, hadde museet meget god tilgjengelighet til utstillingsmateriale på dette området.

Hver fangstbåt hadde et mannskap på minimum 3 personer. Foran satt skytteren, i midten «blindkaggen» og bakerst «hamlemannen». Arbeidsfordelingen mellom disse var klar. «Blindkaggen’s» spesialoppgave var å stake båten fram, når isen lå tett. Han skulle også hoppe opp på isflak og avlive selunger med hakapik, samt flå. «Hamlemannen» skulle sørge for at fangstbåten kunne gli så lydløst som mulig inn mot isflak der det lå sel. Det var nemlig svært viktig å lure seg inn på selen før den oppdaget fangstbåten og bykset i vannet. Fellesoppgaven for alle tre var å ro fangstbåten, samt flå, når flere dyr ble avlivet samtidig.

Fangstbåten som er brukt i utstillingen har tilhørt den kjente ishavsskuta «Heimland I» av Tromsø. «Heimland I» forliste i Vesterisen i 1939. Mannskapet ble berget av ishavsskutene «Venus» og «Vårglimt».

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starts: 13. marzo 2015 kl. 00.00
Ends: 31. diciembre 2099 kl. 23.59
Where: Polarmuseet
Location / Campus: Tromsø
Target group: All