Klinisk ernæringsfysiolog

En klinisk ernæringsfysiolog har god kunnskap om hvordan kosthold påvirker helse. De bruker denne kunnskapen til å forebygge og behandle sykdom knyttet til ernæring.

Kliniske ernæringsfysiologer gir kostholdsveiledning og behandling til personer som av ulike grunner trenger tilpasset kosthold. Det kan være friske personer, som gravide, barn, vegetarianere, veganere, idrettsutøvere og eldre. Det kan også være personer som lider av for eksempel underernæring, spiseforstyrrelser, allergier, intoleranser, nyresykdom, livstilssykdommer eller som har vært gjennom en operasjon.

Vanlige arbeidsoppgaver for en klinisk ernæringsfysiolog:

  • veilede folk i hvordan de kan spise og leve for å unngå sykdom senere i livet
  • lære opp helsepersonell og ansatte i barnehager, skoler, og andre som jobber med mat
  • se på og vurdere behovet til folk ut fra deres helse, kosthold, høyde, vekt og blodprøver
  • gi råd og lære opp om kosthold til pasienter og deres familie
  • foreslå og starte behandling, som spesialkost, næringsdrikker, sondemat eller intravenøs næring
  • kvalitetssikre mat i kommune og helse- og omsorgstjenester
  • planlegge og utvikle systematisk ernæringsarbeid i kommuner, fylkeskommuner og bydeler
  • jobbe med kosthold gjennom folkehelsearbeid på ulike nivåer, f.eks. organisasjoner, myndigheter eller andre
  • forskning

Arbeidsoppgavene vil variere etter hvor du jobber.

En klinisk ernæringsfysiolog kan forebygge, finne ut av, se og behandle ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer hos personer i alle aldre og livsfaser. Kliniske ernæringsfysiologer kan vurdere, dele og utvikle kunnskap om kosthold.

Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. Kliniske ernæringsfysiologer er derfor autorisert helsepersonell. Merk at lignende yrkestitler som ernæringsekspert, ernæringskonsulent og ernæringsrådgiver ikke er det samme som klinisk ernæringsfysiolog og at disse ikke er beskyttede titler. 

Hvor kan jeg jobbe?

Kliniske ernæringsfysiologer jobber ofte på sykehus, men stadig flere arbeider nå også i kommuner og fylkeskommuner. Eksempler på arbeidssteder i kommuner og fylkeskommuner er frisklivssentraler, lokale lærings- og mestringstilbud, tilknyttet fastlegekontor eller tverrfaglige klinikker, sykehjem, hjemmetjeneste, eller mer overordnet innen folkehelse eller helsetjeneste. Noen kliniske ernæringsfysiologer driver egen praksis og er selvstendig næringsdrivende.

Andre aktuelle arbeidssteder er opplysningskontor, rehabiliteringssentre, toppidrett, matvare-, næringsmiddel- og legemiddelindustri, i ideelle organisasjoner, og i Mattilsynet eller Helsedirektoratet. Mange jobber også med forskning eller undervisning.


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relaterte utdanninger:
Ernæring - bachelor (All / Tromsø) Klinisk ernæring - master (All / Tromsø)