spring
2026
BIO-1601 Innføring i mikrobiologi - 5 stp
Admission requirements
Generell studiekompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 eller matematikk S1+S2 og i tillegg ett av følgende programfag:
- Matematikk (R1+R2)
- Fysikk (1+2)
- Kjemi (1+2)
- Biologi (1+2)
- Informasjonsteknologi (1+2)
- Geofag (1+2)
- Teknologi og forskningslære (1+2)
Søknadskode 9197 enkeltemner i realfag.
Course content
Emnet gir studenter innen biofag en innføring i sentrale mikrobiologiske temaer. Disse inkluderer mikroorganismenes evolusjon, deres struktur og biologi, mikrobiell vekst og kontroll av denne (herunder bruk av antibiotika), virus partiklenes struktur og infeksjonsprosesser. Emnet dekker mikroorganismenes rolle i miljø, global stoffomsetting og bruksområder i teknologi og produksjon. Videre behandles sykdomsfremkallende interaksjoner mellom mikroorganismer og menneske og de mest sentrale antimikrobielle immunmekanismene. Gjennom laboratorieøvelser gis det trening i sentrale teknikker som rendyrking, isolering og mikroskopering og man studerer bakterievekst og hvordan denne påvirkes av antimikrobielle faktorer.Objective of the course
Ved fullført emne skal studenten:
Ha kunnskap om:
- Inndelingen av «livets tre» i 3 domener og de viktigste strukturelle forskjellene mellom Archaea, Bakterier og Eukaryoter.
- Forskjellige hovedstrukturer hos prokaryote celler og oppbygningen av viktige strukturelle elementer på cellas overflate, i celleveggen, membraner / transportsystemer og cytoplasma.
- Sentrale temaer innen virusbiologi, som struktur, formering, virusinfeksjoner og dyrking av virus.
- Prokaryot celledeling og de miljømessige rammebetingelsene for mikrobiell vekst.
- Mikrobenes rolle i global stoffomsetting og biogeokjemiske prosesser og hvilken innvirkning disse har på klima
- Hvordan mikroorganismer kan brukes av menneske i produksjon av mat, materialer og legemiddel. Bruk av mikroorganismer som verktøy i forskning og som middel i miljøtiltak.
- Interaksjoner mellom menneske og mikroorganismer og de mest sentrale immunologiske mekanismene som er involvert.
Ferdigheter:
- Praktisk erfaring med dyrking av mikroorganismer på fast og flytende medium
- Påvisning og isolering av mikroorganismer ved bruk av prøvetaking, fortynning og anriking.
- Mikroskopering
- Cellefarging teknikk, herunder Gram test
- Flere metoder for måling av kulturtetthet. Kartlegging av vekst med hjelp av vekstkurve. Utregning av generasjonstid.
- Gjennomføre antibiotika følsomhet test.
Generell kompetanse
- Planlegge og gjennomføre forsøk som har mange trinn og strekker seg over flere dager.
- Registrere og tolke resultater. Analysere for eventuelle feilkilder.
- Utforme og ferdigstille lab journaler. Velge relevant måte å dokumentere resultater.
- Sikkerhet ved arbeid på et laboratorium. Sterilteknikk.
- Utføre forsøk individuelt og i gruppe.
Schedule
Eksamen
Vurderingsform: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 3 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
||
Laboratoriekurs | Godkjent – ikke godkjent | |
Godkjent laboratorierapport | Godkjent – ikke godkjent |
- Questions about the course
- E-post: ambstudie@hjelp.uit.no
- Contact persons
-
- Earlier years and semesters for this topic