Romvær – en naturgitt trussel mot energisikkerhet, kommunikasjon og situasjonsforståelse i nord | Arr.: Academia Borealis

Dr. Magnar Gullikstad Johnsen, observatorieleder Tromsø geofysiske observatorium, holder foredrag om romvær på Norges arktiske universitetsmuseum tirsdag 20. mai kl. 19.00.

Norge er verdens nordligste høyteknologiske samfunn. Golfstrømmen og klimaendringene gjør at klimaet er mildere enn tilsvarende steder i Arktis, og danner en geopolitsk «hotspot». For å oppnå situasjonsforståelse, god forvaltning og kommunikasjon og tilrettelegge for sikkerhet og bærekraftig næringsutøvelse i nord, tas i økende grad infrastruktur i rommet i bruk. Robust infrastruktur som kraftnett og kommunikasjonsløsninger, skal sørge for god samfunnsdrift og totalberedskap. Romvær er en naturgitt trussel mot dette og kan på kort tid lamme og sette kritisk infrastruktur ut av spill. Større romværhendelser er sjeldne, men svært kraftige med et enormt skadepotensiale. Det er ikke et spørsmål om hvis, men snarere når en slik hendelse vil inntreffe. Vi tar for oss hva romvær er og hvordan det påvirker moderne teknologi før vi går inn på hvordan vi ruster oss mot det eller ikke.

Magnar Gullikstad Johnsen er utdannet romteknolog fra Høgkolen i Narvik. Han har dr-grad i romfysikk fra Universitetet i Tromsø med fokus på temaet dagnordlys og hvordan solvinden er koblet til prosesser i magnetosfærens polarkløft. Dr.gradsarbeidet foregikk vha. optiske målinger og EISCAT fra Svalbard, hvor han har tilbragt mye tid. Siden 2013 har Johnsen vært ansvarlig for Tromsø Geofysiske Observatoriums målinger av jordens magnetfelt i Norge, og i 2022 ble han leder for enheten. Vitenskapelig jobber Johnsen med prosesser i ionosfæren, nordlys og geomagnetiske forstyrrelser knyttet til dette, og spesielt med fokus på romvær og hvordan moderne teknologi påvirkes av det. 

Johnsen har ledet flere prosjekter og arbeidspakker knyttet til romvær både nasjonalt og i den Europeiske romfartsorgansiasjonen. For tiden jobber han med å etablere en nasjonal romværvarslingstjeneste. 

Han er interessert i historie og spesielt sitt eget felts historie i Norge. Johnsen bor i Tromsø sentrum med kone og to barn. Daglig spaserer han opp til kontoret på Nordlysobservatoriet og forsøker å leve opp til arven etter forgjengere som Kristoffer Hansteen, Leiv Harang og Ole Andreas Krogness.

Spørsmål og debatt. Møtet er åpent for alle interesserte.

TID Tirsdag 20. mai kl. 19.00
STED Norges arktiske universitetsmuseum, Lars Thøringsveg 10
INNGANG Gratis og åpent for alle
ARRANGØR Academia Borealis, Nord-Norges vitenskapsakademi
When: 20.05.25 kl 19.00–21.00
Where: Norges arktiske universitetsmuseum
Location / Campus: Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Enhet
Contact: Synnøve des Bouvrie
E-mail: synnove.des.bouvrie@uit.no
Add to calendar